zondag 6 maart 2011

Goed gemold

En nu wil ik het weten! Elk jaar aan het einde van de winter vraag ik het me af: Waarom maken de mollen zo veel grote molshopen juist als de winter er mee op houdt? Boeren en buitenlui kwamen deze keer niet met een overtuigend antwoord. Door Talpa europaea, de latijns mollennaam, in te toetsen in “Google Scholar” kom ik er achter dat ik niet de eerste ben die een vraag over mollen heeft. Wat er al niet is onderzocht aan dit intrigerende beestje: Het zichtsysteem (speciale ooglenseiwitten), gehoor, voortplantingshormonen, skeletontwikkeling, vacht, gevoeligheid voor parasieten en zware bodem metalen of kolonisatie van de IJsselmeerpolders (zwemmend over 500m breed water!). Maar niet helemaal wat ik zocht.
Mollenwerk

Hun voedingspatroon biedt meer aanknopingspunten. Mollen leven vooral van regenwormen. Het liefst vangen ze die in de wortelzône van de grasmat. Ondiep gravend werpen ze dan nauwelijks hopen op. De bodemcondities bepalen waar de regenwormen zich ophouden. Droogt de grond uit, dan gaan de wormen dieper waar het nog vochtig is en moeten ook de mollen meer werk en grond verzetten om bij hun prooi te komen. Zo ook in de winter, wanneer de bovenlaag van de bodem bevriest gaan de wormen onderuit en moeten mollen dieper graven en veel grond verzetten. Maar dan weet ik nog niet waarom juist die hopen aan het einde van de winter worden gemaakt. Komen de wurmen dan weer binnen bereik of komt het doordat de mollen in de loop van de winter tot 30% in gewicht zijn afgenomen. Dat moet voor het a.s. voortplantingseizoen weer worden aangevuld en daar moet flink voor worden doorgegeten en gegraven. Zou kunnen.

Mollen hebben een territorium, waarbij de mannen en jonge dieren een groter gebied benutten dan de vrouwtjes en de territoria in weiland kleiner kunnen zijn dan in akkers; kwestie van voedselaanbod. De diepe gangen worden ook benut om insecten die er in denken te kunnen schuilen te verorberen. Mollen hebben geen dag-nacht ritme, maar wisselen actieve perioden van zo’n 8 uur af met rustperiodes die liefst in hun nest worden doorgebracht. Interessante beestjes.

1 opmerking:

  1. Zou het niet iets met de uitwerpselen van die 10000+ ganzen te maken hebben?

    BeantwoordenVerwijderen