zaterdag 16 april 2011

Waar ben ik?

Ewoud en Gerard zijn al doorgefietst naar het Overeind om daar te proberen nog wat weidevogellegsels te vinden om te ze kunnen beschermen. Actieve vogelaars kunnen hun hart ophalen in deze tijd van het jaar aan kleurringen lezen, wintervogeltelling, broedvogelinventarisatie en weidevogelbescherming. Alle medetellers van onze groep doen op meerdere fronten mee en vragen zo het nodige van hun dierbaren.

Ik houd het op Rouwkwikstaart vrouw
Op het bankje achter “de Rietput” zit ik te wachten op de telploeg-Oost. Het is aangenaam stil en bijna therapeutisch genieten om nu buiten te zijn. Er tollen nog veel beelden en indrukken van het weidse Friese weidevogelland door m’n hoofd. Ondertussen is daar het beeld van een groepje Kleine mantelmeeuwen in vol bruiloftskleed bijgekomen. We troffen ze aan langs de Kloosterbuurt. Knalgele poten hebben ze nu en mooie witte koppen die scherp afsteken tegen de bijna zwartbruine mantelveren. Z’n roep verried de Steenuil; “ze worden flink gepest door kauwen maar hadden vorig jaar 4 jongen”, zo wist de trotse eigenaar. Een erg beweeglijke kwikstaart met donkere mantel liet zich toch fotograferen. Zou ik hem thuis kunnen brengen als m’n eerste Rouwkikstaart?

Rietgors man achter de "Rietput"

Een Rietgors zingt ambitieus zijn eentonig liedje in een zachtgeel verbloeiende wilg. Met de charme van zijn eenvoud zal hij Idols nooit kunnen winnen, maar ik geef hem alleen al daarom een hoge waardering. Michiel, Peter en Siebe voegen zich goedgemutst bij me. Ze brengen opvallend veel Scholeksters voor in de boeken mee. De winterganzen zijn we nu echt kwijt tot oktober. Peter attendeert ons op een roepende Koekoek. Dat is vroeg! Naar het oosten krijgt een Buizerd flink op z’n lazer van de territoriale Kieviten en Grutto’s daar. We maken de laatste telling van het seizoen af met een groepje van 11 Grutto’s niet ver van het fietspad, waarvan tenminste 3 vogels zich als IJslandse (islandica) laten duiden. En zo beginnen de beelden uit de Friese en Schalkwijkse polder zich op een erg aangename manier met elkaar mengen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten