zondag 26 december 2010

Januari 2010; Midwinter vogeltelling

Toendrarietgans (midden) tussen een familie Kolganzen. De vogels met zwarte buikstrepen en een duidelijke witte bles zijn herkenbaar als volwassen. De meest linkse is een onvolwassen vogel.
De dooi is ingevallen. Met ons zevenen staan we klaar voor de wintervogel-, tevens midwintertelling SOVON. Met Siebe, Janek en Michiel doen we west, Paul, Peter en K. nemen Oost.
De verwachtingen zijn niet hoog gespannen; vorige week was de polder bijna leeg. Maar er blijkt genoeg te beleven.  Achter sportpark Blokhoven ontdekken we gelijk al een groepje van 12 Toendrarietganzen en dat was 4 jaar gelden voor het laatst dat we die in onze polder troffen. Seibe ziet een Blauwe kiekendief man door zijn scoopbeeld schuiven, ik zie nog juist een glimp van een lichte roofvogel met zwarte vleugelpunten. Maar we hebben meer geluk: Paniek onder de meeuwen, ik roep: "Slechtvalk!!" "Nee, een kiekendief", de rest. "Ik ben toch niet .." denk ik. Het blijkt dat we samen naar een paartje Blauwe kieken én een Slechtvalk staan te kijken. Ongekende combiwaarneming voor onze polder. Daarna treffen we nog meer Toendrarieten en Kollen. Vanaf de Achterdijk krijgen we blauwe kiek nog een paar keer mooi te zien; eerst probeert hij een groep Kramsvogels te verrassen, later treffen we hem jagend boven een maïsstoppelveld en tot slot komt hij mooi laag voor ons langs zodat we hem in volle glorie kunnen bekijken. Vanaf de picknick bank aan het fietspad ziet de polder "zwart van de ganzen" Ik poer er nog een Toendrariet uit die zich laat fotograferen en die we kunnen gebruiken voor een spoedcursus ganzenherkenning. Siebe ontdekt een Kol met halsband die hij kan aflezen; het begin van een nieuwe passie? In elk geval een gedenkwaardige wintervogeltelling.
Het gaat steeds harder waaien; 's avonds regent het !

Geen opmerkingen:

Een reactie posten