woensdag 29 december 2010

Oktober, november 2010: Witkoppige meeuwen en een Zwarte Ibis.

Meeuwenwerk:

169-10-201o: Pontische meeuw?
 16 oktober 2010: Na de wintervogeltelling Blokhoven fietsen we met de telploeg door Houten-Z naar huis. Op een onooglijk grasveldje trekt een forse meeuw mijn aandacht. Hij heeft een witte kop, wat ongebruikelijk is voor meeuwen in dit seizoen. Bij beter bestudering valt zijn lange dunne snavel op. Het lukt om ene paar goede foto's te maken. Ook met een diepere studie van via internet beschikbare informatie en externe informanten krijgen we de determinatie Pontische meeuw niet echt rond.



10-11-2010: Gelukt: determinatie is rond:
Pontische meeuw
 10-11-2010: Maar mijn interesse voor grote witkoppige meeuwen is gewekt. Op weg naar polder Blokhoven kom ik regelmatig langs het strandje van de Rietplas waar ze dagelijks vergaderen en een bad nemen. Met meer parate kennis en uitgebreid te turen naar de zich poetsende meeuwen en de juichkreet van de vogel haal ik vandaag een voor mij nieuwe soort binnen: Pontische meeuw.












Texelse bezoekt Houten's strand:
31-10-10: Zilvermeeuw met groene kleurring op het strandje van de Rietplas, Houten.

Dit verhaal werd eerder gepubliceerd op de site van de MWH.
De zondagochtend is guur zodat de baasjes die eigenlijk hun honden al lang uit hadden moeten laten zich nog eens hebben omgedraaid. Ik rem en stap van mijn fiets om met de verrekijker over de vogels op het nog stille strandje aan de Rietplas te laten gaan. Kleine mantel-, kok- zilver en stormmeeuwen zitten er samen met een paar kieviten rustig hun veren te poetsen of nemen een bad in het ondiepe water. Een zilvermeeuw trekt m’n aandacht omdat z’n vleeskleurige poot iets kleurigs lijkt te hebben. Als ik de telescoop uit de fietstas heb gehaald kost het weinig moeite om de lettercode van een lichtgroene pootring af te lezen. Het lukt zelfs om een paar goed foto’s door de scoop te maken. Na enig zoeken op http://www.cr-birding.be/ vind ik gegevens over het onderzoeksproject waarvoor deze vogel werd geringd en kan ik contact leggen met de bekende zeevogelonderzoeker Kees Camphuijsen die per kerende post enthousiast op mijn melding reageert. Het blijkt een vogel met een verhaal: Het is een vrouwtje dat dit jaar op 27 mei werd gevangen en geringd. Ze kreeg toen door de onderzoekers eveneens een piepklein radiozendertje op een staartveer geplakt waarmee haar nestbezoeken werden geregistreerd. Ze broedde 3 eieren uit, waarna ze 1 jong op de wieken kreeg. Na het broedseizoen werd ze nog één keer gezien bij een vuilverwerkingsbedrijf in Amsterdam. Camphuijsen was erg blij om een teken van leven over haar te krijgen, omdat ze in het broedseizoen een paar deerlijk beschadigde zwemvliezen had opgelopen; wellicht bij een bezoek aan zo’n vuilnisbelt of vuilverwerker. Omdat haar nest op een steenworp afstand had gelegen van het huis waar we dit jaar weer een heerlijk zomerse vakantie doorbrachten werd het helemaal bijzonder om haar zo dicht bij huis te ontmoeten.

Een steen in een digitale meeuwen vijver:
20-11-2010: Zilvermeeuw met gele kleurring op strandje Rietplas, Houten
20 november 2010: Op weg naar Blokhoven werp ik bij de Rietplas een snelle blik op de weer aanwezige meeuwen. Mijn oog valt op een geel geringde Zilvermeeuw. De code is eenvoudig af te lezen, maar zo niet de herkomst van de vogel. Een e-post bericht aan het zojuist opgedane meeuwen contact levert in no-time een reactie: "Het is er een van Kjeld" en "It is one off Kjelds". Na een e-post berichtje blijkt Kjeld Tommy Pedersen een Deense onderzoeker die de vogel op 23-06-2002 bij Kathlom ZO Denemarken ringde. Deze Zilver was relatief ver van huis; Zilvermeeuwen zijn zeker geen globetrotters.

Zeldzame vogel in de polder:  
Delen en stilhouden:

11-november 2010: Zwarte Ibis in polder Blokhoven

Donderdag 11 november 2010:
’t Was eigenlijk geen weer, maar de polderrust was weldadig. De ganzen zaten ver en het bleef gestaag licht regenen, maar aan de achterdijk kwam ik de bijgaande vreemde vogel tegen. Ik had minder dan 1 seconde nodig om de vogel voor Zwarte ibis uit te maken. Een vrij zeldzame dwaal/wintergast in ons land. Dinsdag was een exemplaar gemeld op de DBA-site bij Lopik; kan natuurlijk heel goed  dezelfde vogel zijn geweest. Het beest zat niet dichtbij, was niet schuw, maar wel rap en vliegerig, en het licht was beroerd. ‘k Heb toch een paar bewijsplaatjes kunnen maken.
En dan sta je voor het dilemma: Melden op een waarnemersforum of niet? Een toestroom van vogelaars is zelden in het belang van de vogel waar het om gaat. Toch kan het van belang zo'n waarneming ergens te (laten) registeren: om een leuk vogelgebied op de kaart te zetten, of om de verspreiding van een soort in kaart te brengen. Daarom de waarneming gemeld bij SOVON in het niet voor iedereen toegankelijke, maar goed beheerde BSP (=Bijzondere soorten project). Wel de waargenomen soort aan een aantal bevriende vogelaars doorgegeven. Helaas bleek de vogel bij de wintervogeltelling die de e.v. zaterdag op het programma stond niet meer te ontdekken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten