woensdag 29 december 2010

Winterse vogeltelling

 17-12-2010: Er is gisteren veel sneeuw gevallen. Nederland ligt daardoor op zijn gat en een paar bezorgde medetellers bellen of het wel door gaat deze keer. Het KNMI voorspelt pas neerslag voor de avond en wij hoeven niet met de auto; we wagen het er op. 7 tellers lieten zich niet kennen en fietsploegden naar polder Blokhoven. Met Gerard doe ik voor het eerst Zuid. De Verdekte veldweg is met een fraaie laag stuifsneeuw bedekt. Het inundatie-kanaal is nog niet bevroren en biedt open water aan Smienten, Slob- en Wilde Wilde eenden en zelfs 2 Nonnetjes (2 vrouwelijke exemplaren). Deze laatste soort zagen we nog niet eerder in ons telgebied. Bij Honswijk warmen we ons met een bakje koffie en aan het uitzicht over de besneeuwde polder. De drieman’s telploeg van west zien we behoedzaam over de Achterdijk schuiven op weg naar een grote groep ganzen. Ze verhalen later van een Buizerd die op de weg een Kokmeeuw te grazen heeft genomen. Martin maakte er een foto van en schreef er over op zijn weblog. (Klik HIER: Op stap in Blokhoven) Een Buizerd die zo’n grote prooi slaat is een vogel in nood die niet meer bij zijn gewone voedsel kan. Wij zien 2 Buizerds die boven een vervallen boomgaard miauwend hoogte winnen. Via de Groene weg glibberen we naar benden en slaan rechtsaf de Achterdijk op de oostelijke telploeg tegemoet. Tussen de weg en de Lekdijk zit een forse groep Kol-, Brand, en Grauwe ganzen. Vanwege de koude liggen ze meesttijds op hun buik met de poten tussen de veren, grazen een rondje, schuifelen een stukje verder naar een nieuw stukje om daar weer te gaan zitten. Een paar vogels houden de wacht.

Kolganzen grazen liggend op hun buik. een vogel houdt de wacht.


In de voorste groep ontdekken we 2 Kolganzen met een halsring. (Klik HIER hier voor meer informatie). Beide vogels werden vorig jaar door Gerard Muskens bij Lith geringd, tot in maart steeds samen in het oosten van Duitsland gezien en zijn nu weer “veilig” samen terug in Blokhoven. Janek en Paul van de oostploeg voegen zich bij ons. Oost was bijna leeg als gevolg van de activiteiten van jagers.

18-12-2010: Turen naar ganzen vanaf de Achterdijk, Blokhoven.

We fietsen naar de picknickbank aan het fietspad waar de drie telploegen samen een kop koffie drinken en veel koeken nuttigen. Het is zo gezellig, dat Peter nog juist op tijd de Blauwe kiekendief vrouw opmerkt die over de boomgaard achter ons vliegt voordat ze uit het zicht verdwijnt. Een paar minuten laters stijgt een vreemd indringend geluid op vanachter de boomgaard; de kiekendief heeft een enorme groep ganzen de lucht in gejaagd. Een heel erg indrukwekkende ervaring van het oergeluid uit duizenden ganzenkelen dat over de wit besneeuwde polder klinkt is ons deel. Van een andere orde is het subtiele rood van de Goudvink man die laag over ons heen vliegt en door de sneeuw van onderen fraai wordt belicht.
Dit was zo’n vogelochtend waarvan je de beelden in zou kunnen lijsten, opslaan onder je schedeldak om ze ten tijde van een saaie vergadering aan de binnenkant van de oogleden te projecteren (vrij naar “Vlerkenstreken”van Gerard Ouweneel).  

Geen opmerkingen:

Een reactie posten