maandag 27 december 2010

Februari - Maart 2010: Kleurringen bij ganzen

Deze vogel die ik 24 februari 2010 zag in polder Blokhoven-O werd op 5 mei 2009 600km ten NO van Moskou geringd door Konstatin Litvin.

Mensen zijn altijd gebiologeerd geweest door het komen en tijdelijk weer verdwijnen van vogels bij het wisselen van de seizoenen. Vroeger natuurlijk vooral om te weten wanneer er weer ganzenbout op het menu gezet kon worden, later ook om "te weten waar al die vogels bleven". Het vangen vogels en deze voorzien van aluminium ringen leverde niet alleen veel kennis op over trekwegen en verblijfplaatsen van vogels, maar vooral ook over waar vogels werden gevangen of geschoten. Moderne satelliezenders of GPS-dataloggers leveren min of meer continue  meer gedetailleerde informatie, maar zijn (extreem) duur. Een tussenvorm is er een waarbij trekvogels worden gevangen en voorzien van gekleurde kunststof ringen. Ganzen zijn zulke forse vogels dat zij zo'n ring goed om hun hals verdragen. Deze zijn voorzien van een code van 3 karakters die met een telescoop kan worden afgelezen. Al moet je soms behoorlijk goed zoeken in een groep om een geringd exemplaar te vinden. Over grote delen van Europa zijn enthousiastelingen als o.g. actief die groepen vogels naspeuren op kleurringen.  Eenmaal gemeld via een eigen account op "Tracking Marked Geese" krijg je de volledige voorgeschiedenis van jouw vogel. De ganzen worden gevangen door traditioneel werkende "Ganzenflappers" die nu hun oude cultuurhistorische ambacht in zetten voor de wetenschappers waar ze samen mee optrekken. Het ontdekken van zo'n gekleurringde vogel in een grote groep "naamloze" individuen levert mij deze maanden evenveel plezier als het ontdekken van een niet alledaagse soort. Eerder schreef ik al eens een stukje voor MWH over polder Blokhoven als internationale luchthaven: nieuwsoverzicht MWH.

Mooi staat het niet, maar het geeft je wel een andere kijk op het leven van deze vogels.
Kolgans met groene halsring die ik op 20-02-2010 ontdekte in een groep van zo'n 5000 soortgenoten en 3000 Brandganzen.


  • Er zijn veel meer ganzen die gebruik maken van polder Blokhoven dan je op grond van de groepsgrootte zou aannemen. Bijvoorbeeld: met tussenpozen van een maand tel ik in Blokhoven-O een groep van 1500 Kolganzen. De eerste keer bevond zich daarbij een geringde vogel. Op het moment dat ik mijn tweede waarneming doe is de geringde vogel al in een andere polder in de Gelderse poort gezien. Dat betekent dat op zijn minst een deel van de vogels die ik de tweede keer waarnam niet dezelfde zijn als de eerste keer.
  • Geringde vogels krijgen voor de waarnemer een persoonlijkheid. Op onze laatste wintervogeltelling op 18 december jl. lazen we 2 ringen af van ganzen die dicht bij elkaar graasden. Ze werden samen door Gerard Müskens gevangen en geringd en ook bij elke volgende geregistreerde waarneming werden de vogels steeds samen gezien; een paartje. Op 31-10-10 kon ik een ring van een Kolgans aflezen die op 28 juni 2007 langs de Peschanka op Kolguev werd gezien door Russische onderzoekers. Kolguev is een eiland dat ligt ter hoogte van Nova Zembla!! Zie ook de vogel op de bovenste foto. Dan krijg je respect voor deze indrukwekkende vogels.
Waarnemingen van een Kolgans die op 31-10-2010 achter de Schalkwijkse ijsbaan in Blokhoven werd gezien. De meest noordelijke is op Kolguev; 69 graden noorderbreedte.

  • De pakken sneeuw in Oost-Europa brachten ganzen naar West-Europa die daar niet eerder, of meerdere jaren geleden werden gezien.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten